Istinite priče zloupotrebe interneta

  • Od igre do zlostavljanja: Jeziv tinejdžerski trenda na internetu

Od novog Jutjub fenomena Pretty/Ugly mnogim roditeljima i nastavnicima diže se kosa na glavi. Video klipovi na kojima tinejdžeri pitaju javnost da li su lepi ili ružni kao trend su se javili prvo u Americi, da bi sad poput epidemije počeli da zahvataju sve više meridijana.Luiz je postavila video predstavljajući se kao tinejdžerka, a komentari su je zgozili.
Igra” funkcioniše na sledeći način: deca, često ne starija od 12, 13 godina snimaju se u različitim pozama, neretko provokativnim, pitajući svoju “publiku“ da li su lepi ili ružni. Nakon što video postane viralan, sledi bujica komentara, koji se kreću od komplimenata do najoštrijih uvreda.Umetnica Luiz Orvin (26) rešila je da na osnovu ovog trenda pokrene projekat. Predstavljajući se kao tinejdžerka, postavila je sopstveni video, a komentari koje je dobila zgrozili su je. Pisali su joj da je odvratna, da umre i mnoge druge gadosti od kojih se, kako kaže, osećala užasno.- Bukvalno sam morala da ponavljam sebi da to nisam ja, da je to moja izmišljena ličnost i da ne sme da me dotiče bilo šta od onoga što su mi ti ljudi govorili. Ali njihovi komentari su bili čisto zlostavljanje – kaže Luiz. Ona ističe da ovakav trend samo pogoršava pritisak koji vršnjaci vrše jedni na druge kad je fizički izgled u pitanju, a društvene mreže dovele su taj problem do kritične tačke u kojoj deca na internetu “jednostavno više nisu sigurna“.

  • Devetoro se ubilo zbog zlostavljanja na ask.fm-u!

Mnogi nikada nisu čuli za društvenu mrežu Ask.fm, vrlo popularnu u Evropi, iako ima 65 miliona korisnika od kojih je polovina maloletna. I koji “Ask.fm” ponekad koriste da brutalno napadaju i vređaju jedni druge. Do sada je zlostavljanje na ovoj društvenoj mreži povezano sa samoubistvima devetoro tinejdžera .ASK.FM je, na prvi pogled, sajt na kojem korisnici postavljaju pitanja i daju ili dobijaju odgovore. Registrovani korisnici mogu da postavljaju pitanja na koja im bilo ko može dati odgovor, pa i anonimno, što pojedini tinejdžeri koriste za govor mržnje i proganjanje vršnjaka

  • Priče o Amandi Tod

Slučaj 15-godišnjakinje, koja je pronađena mrtva samo pet nedjelja pošto je na YouTube mrežu postavila potresni video-snimak u kom je opisala kako je dugo trpela maltretiranje, šokirao je kako njene sunarodnike u Kanadi, tako i čitav svet. Amanda Tod je u 9-minutnom snimku od 7. septembra, na kom se ne vidi njeno lice, svoju životnu priču iznela do detalja, ispisujući reči na listovima papira koje je pokazivala kameri.

Nju je nepoznata osoba navela da još dok je imala 13 godina pred kamerama pokaže grudi, nakon čega je fotografija koja je tada napravljena završila na profilu koji je na Facebooku otvorila ta osoba, uputivši na nju sve djevojčicine prijatelje, piše AP.Usledile su godine straha, depresije, a Amanda je utehu pokušala da nađe u alkoholu i drogi. Zbog maltretiranja vršnjaka morala je da promeni školu nekoliko puta, dok je njena fotografija kružila internetom.Djevojčica je jednom prilikom čak bila i pretučena, nakon čega je pokušala da se ubije, popivši varikinu.Na poslednjim listovima na video-snimku Amanda je napisala: “Nemam nikoga. Potreban mi je neko. Moje ime je Amanda Tod”. Njena majka je izjavila kako je trenutak nesmotrenosti i nepažnje uništio život njene ćerke, koja je video-snimkom zapravo želela da pomogne hiljadama drugih koji su zlostavljani.

Постави коментар