Bezbedan veb pregledač

Definicija: Veb pregledač (web browser) je softverski program pomoću kojeg pretražujemo, odnosno „surfujemo“ vebom. Pregledač koristimo i za mnoge druge aktivnosti na internetu, na primer da pristupimo društvenim mrežama, onlajn prodavnicama, proverimo email poruke. Pregledači u svojoj osnovi služe za razmenu podataka i fajlova između servera na kojima se nalaze podaci ili sajtovi kojima želimo da pristupimo i samog pregledača. Za ovo se koristi specijalan protokol koji nam je svima poznat kao početak svake internet adrese: HTTP, odnosno Hypertext Transfer Protocol.

HTPPS

Prvi korak dodatne bezbednosti korišćenja pregledača možete da ostvarite instaliranjem dopuna (add-on) svom pregledaču koja će uvek automatski uputiti vaš pregledač da komunicira sa šifriranom (encrypted) verzijom veb stranice (pod uslovom da je takva opcija omogućena) korišćenjem HTTPS protokola (HTTP Secure). Ove dopune je moguće pronaći na zvaničnim add-on prezentacijama za sve pregledače u širokoj upotrebi.

Rizici čuvanja kolačića (cookies)

Kolačići su nastali kao posledica potrebe da se korisnicima omogući jednostavnije korišćenje određenih mogućnosti veb sajtova; na primer, kada čitamo razne tekstove na nekom sajtu, linkovi koji vode ka tekstovima koje smo pročitali obojeni su drugačijom bojom nego linkovi koje nismo pročitali. Kolačići, dakle, omogućavaju veb stranicama da prepoznaju naš pregledač i prošlost naših aktivnosti na toj veb stranici ili veb sajtu.

Međutim, postojanje i čuvanje kolačića lokalno na našem kompjuteru uslovilo je i narušavanje naše privatnosti, omogućilo praćenje našeg ponašanja i preferencija raznih vrsta i prodaju tih podataka reklamnim agencijama kojima je time omogućeno precizno targetovanje publike i potencijalnih kupaca po godinama, polu, lokaciji, starosti, vrednostima i sličnom. Zbog ovoga, kolačići za nekoga predstavljaju pitanje komfora i olakšanog surfovanja vebom, dok za nekog drugog predstavljaju ozbiljno narušavanje privatnosti. U smislu bezbednosti, kolačići predstavljaju najveći rizik u slučaju da dozvoljavate stranicama da na vašem komjuteru čuvaju kolačiće koji sadrže informacije o korisničkim nalozima ili lozinkama (što se desi svaki put kada izabereš opciju „ostani ulogovan“ (stay logged in) ili „zapamti moju lozinku“ (remember my password). Ovo podrazumeva da bilo ko ko ima fizički pristup vašem kompjuteru ili mobilnom telefonu, može bez prepreka zloupotrebiti vaše naloge na društvenim mrežama, vaš e-mail servis i slično.

Drugi bezbednosni problem predstavlja slanje informacija iz kolačića ako je vaš kompjuter povezan sa internetom putem javne, otvorene ili na drugi način nebezbedne WiFi konekcije. Svaki put kada na ovaj način pristupite svom e-mail nalogu, na primer, podaci o imenu korisničkog naloga i lozinki će biti emitovani, komunicirani preko otvorene WiFi konekcije.   

 Bezbedno korišćenje veb pregledača

  1. Redovno brišite zapamćene kolačiće, keš (cashe) i istoriju (history) unutar svog veb pregledača.
  2. Namestite u podešavanjima opciju koje vrste fajlova želite da dozvolite svom pregledaču da otvara.
  3. Pažljivo proučite link pre nego što kliknete na njega, posebno ako je u pitanju skraćeni link.
  4. Čak i kada veb sajt koristi HTTPS, to ne znači da su taj sajt ili ta veb stranica potpuno bezbedni.
  5. HTTPS te ne štiti od malvera, pokušaja neovlašćenog korišćenja kompjutera, niti od  neovlašenog pristupa vašem kompjuteru.
  6. Redovno proveravajte i održavajte bezbednost svog operativnog sistema

Постави коментар